Från Digital Ritning till Fysisk Modell: 3D-Printing för advokater

Introduktion

Att visualisera komplexa strukturer kan vara en utmaning, särskilt inom juridiska sammanhang där detaljer och exakthet är avgörande. Vi fick uppdraget att skapa 3D-modeller av en entreprenad för att på ett enkelt och visuellt sätt visa skillnaderna mellan förfrågningsunderlaget och hur det faktiskt byggdes. Dessa modeller skulle underlätta förståelsen i en rättstvist genom att tydligt illustrera avvikelserna.

Bakgrund

Med lång erfarenhet inom CAD-desig, additiv tillverkning och modellbyggnation, samt ett gott samarbete med Terrain4Print, kände vi oss väl rustade att ta oss an detta projekt. Tidigare har vi arbetat med arkitektfirmor, vilket kan ses i våra tidigare projekt:

Uppdraget

Uppdraget kom till oss genom Foyen Advokatfirma. De hade fått i uppdrag att hjälpa till i en rättstvist som var ytterst komplicerad. Efter att Axel hos Foyen hade pratat med en kontakt hos White Arkitekter i Malmö, som vi samarbetar mycket med, blev vi kontaktade för att bidra med vår expertis inom 3D-modellering och -printing.

Målet var att skapa modeller som på ett enkelt och visuellt sätt kunde visa skillnaderna mellan förfrågningsunderlaget och det faktiska utförandet. Detta skulle underlätta förståelsen i rättstvisten genom att tydligt visa på skillnaderna i stor skala.

Processen

Underlag och förberedelser

Vi mottog en stor mängd skanningsdata i form av punktmoln som hade samlats in under och efter byggnationen. Detta inkluderade även de digitala ritningarna från efterarbetet. Trots att vi inte kan gå in på detaljer, krävdes det en omfattande bearbetning för att omvandla denna data till användbara modeller.

Användning av Blender

Arbetet med att bearbeta punktmolnen till solida modeller som kunde 3D-printas utfördes av Terrain4Print. Genom att bygga ytor runt punktmolnen och sammanfoga dessa skapades modeller som var redo för utskrift. Detta är en förenkling av processen, men den innefattade många steg för att säkerställa att modellerna blev korrekta.

Skalning och anpassning

Punktmolnen vi arbetade med var naturligtvis i full skala. Att skala ner dessa och samtidigt beräkna toleranser var en utmaning. Vi behövde säkerställa att modellerna kunde plockas isär och sättas ihop igen för att möjliggöra en detaljerad granskning av relevanta delar. Detta dokumenterades noggrant i både bild och text för att undvika oklarheter, även om vi inte kan gå in på ytterligare detaljer.

Val av material

Eftersom modellerna ändå skulle målas, valde vi att använda återvunnet PLA-material från svenska Add:North samt FormFutura i Nederländerna. Detta var ett miljövänligt val som också bidrog till att minska behovet av att tillverka nytt material.

Utmaningar och Lösningar

Detaljrikedom i småskaliga modeller

Att återge små detaljer i skala 1:220 var en utmaning. Det var viktigt att modellerna inte blev för ömtåliga, eftersom de skulle hanteras och visa relevanta detaljer. Därför fokuserade vi på att göra modellerna robusta utan att förlora viktiga visuella element.

Precision och toleranser

För att säkerställa att alla delar passade ihop införde vi en tolerans på 0,5 mm mellan komponenterna. Detta visade sig fungera utmärkt, även efter att alla delar hade målats.

Efterbehandling

Med Markus från Terrain4Prints expertis inom målning av modeller kunde vi använda alla trick i boken. Efterbehandlingen bidrog starkt till modellernas verklighetstrogenhet och gjorde dem mer engagerande för betraktaren.

Resultatet

De färdiga modellerna blev mycket detaljerade och naturtrogna. Eftersom modellerna skulle hanteras, undvek vi överdriven vegetation eller lösa, tunna detaljer som inte var relevanta. Ett utsnitt av modellerna kan ses på bild, vilket visar den höga detaljnivån vi lyckades uppnå.

Feedback och Mottagande

I samarbete med Foyen Advokatfirma tog vi fram 3D-modeller som var tänkta att visas under en rättegång. Domstolsärendet avslutades dock innan så skedde, men enligt Axel Ryning hos Foyen var "arbetet med 3D-modellerna en viktig pusselbit för att ärendet skulle kunna avslutas på ett bra sätt för klienten".

Reflektioner

Lärdomar från projektet

Genom detta projekt har vi förbättrat vår förmåga att arbeta med större projekt som involverar många olika delar, både digitala och fysiska. Jag känner att jag har utvecklats mycket inom projektstyrning och har fått en bättre förståelse för hur viktigt det är med en tight kontroll när flera aktörer är involverade, så att projektet fortskrider enligt plan.

Framtida möjligheter

Jag är övertygad om att det finns många advokatbyråer och rättsliga tvister som med fördel kan använda additiv tillverkning för att producera mer eller mindre komplicerade modeller. Detta kan bidra till att visuellt klargöra punkter i rättssalen och underlätta förståelsen för alla parter.

Avslutning

Det ska bli spännande att se hur kombinationen av digital teknik och fysisk modellering kommer att påverka branschen som helhet. Jag är säker på att detta, kombinerat med Virtual Reality-tekniken, är vägen framåt för snabbare och bättre förståelse inom många olika branscher, däribland juridik och rättstvister.

Nästa
Nästa

Per-Del-Kostnad: 3D-printing vs. Formsprutning – Vad kostar det egentligen?